Sincikhaber.Net
Hoşgeldiniz
Giriş / Kayıt Ol

Sağlık Haberleri


  • Aile planlaması nasıl yapılır

    Aile Sağlığı Merkezinde ücretsiz ve sürekli olarak Aile Planlaması hizmetleri verilmektedir.

    Aile Planlaması, isteyen ailenin istediği zaman ve istediği kadar çocuk sahibi olmasını amaçlayan bir uygulamadır.

    Aile Hekiminizin uygun gördüğü ve ailelerimizin tercihleri de dikklate alınarak uygun olduğuna karar verilen yöntemler uygulanmaktadır.

    Bu yöntemlerden: Hap, Kondom, Rahim içi araç (spiral), Aile Sağlığı Merkezimizde ücretsiz uygulanmaktadır.

    Spiral taktıran hastalarımızdan istedikleri zaman spiralleri çıkartılmaktadır.

    Aile Planlamasının Amacı: Ailelerin çocuk sahibi olmalarını engellemek veya çocuk sayısını sınırlamak değildir. İstenmeyen, beklenmedik zamanda hamile kalmayı önlemektir. Ailelerimizin hayatlarını planlamalarına yardımcı olarak sağlıklı nesillere kavuşmaktır.

    Devamı.. »
  • Gebelik takibi

    Yumurtlama (ovulasyon) adet başlangıcından sonraki yaklaşık 14. günde (2 hafta sonra) gerçekleşir. Ovulasyondan 24-48 saat önce veya sonrasındaki ilişkilerden hamile kalınabilir. Tıbbi deyimlerde gebelik (yumurtlama günü her kadında az da olsa değişebileceğinden) son adet tarihinin ilk gününden itibaren sayılmaya başlar. Yani ilişki öncesi 2 hafta da gebeliğe katılır. Başka bir deyiş ile , gebeliğin başlangıcı yumurtanın olgunlaşmaya başladığı andır. Bu an da son adet tarihinin ilk günüdür. Yumurtalık (over) içinde bir yumurta (folikül, ufak kistçik) son adet tarihinin ilk gününden itibaren büyümeye başlar, Yumurtlama olduğu an sperm ile birleşebilirse gebelik devam eder. Bu hesapla gebelik yaklaşık 40 hafta sürer.

    Kan testi: Sperm yumurtanın içine girdikten (Bu olay tüplerde olur,sonra embryo rahime yerleşir) yaklaşık 10-12 gün sonra (embriyo) bHCG denen bir hormon salgılamaya başlar ve giderek artan bu hormonun kanda tespiti gebeliğin en erken tespit yöntemidir. Başka bir deyişle beklenen adetten 3-5 gün önce, ilişkiden 10-12 gün sonra, tıbbi terim olarak gebelik 3,5 hafta iken kanda gebelik tespit edilebilir.

    İdrar testi: bHCG hormonu belli bir kan seviyesine çıkınca idrarda da tespit edilebilir. Piyasada hassasiyet derecelerine göre değişik ürünler satılmaktadır. Kanda gebelik testi kadar olmasa da bazıları beklenen adet tarihinden birkaç gün öncesinde sonuç verecek kadar hassastırlar. Yine de beklenen adet öncesinde veya birkaç gün adet gecikmesinde eğer (-) çıkarlarsa 1 hafta sonra tekrar edilmeleri gereklidir. Ayrıca özellikle İdrar yolu enfeksiyonu mevcut ise sonuç yanlışlıkla (+) de çıkabilir. Kontrol edilmeleri önerilir.

    Ultrasonografi: Hamilelik tespitindeki altın standard ultrasonografidir. Gebelik en erken 5. haftada, yani ilişkiden sonraki 3. haftada 4-5mm büyüklüğe ulaşır. Bebeğin ve kalp atışlarının izlenmesi ise 1 hafta sonra, yaklaşık 6-6,5 haftada olur.

    Kan ve idrar testleri hamileliği saptasalar da gebeliğin sağlıklı devamı konusunda çok güvenilir bilgi vermezler, ayrıca rahim dışında gelişen dış gebelikler, hormon salgılayan yalancı gebelik olasılıkları ancak ultrasonografi ile ekarte edilebilir.

    Gebeliğinden emin olan anne adaylarının ilk yapması gereken Aile Sağlığı Merkezine giderek bağlı olduğu aile hekimine veya aile sağlığı elemanına bildirimde bulunmaktır. Bir Kadın-Doğum uzmanına veya hastanede takip düşünenlerin de mutlaka aile sağlığı merkezine kayıt olması gerekir. Aile hekiminiz ve aile sağlığı elemanınız izlemeniz gereken yol hakkında size en kısa öz ve anlaşılır açıklamaları yapacaktır.


    Aile Sağlığı Merkezinde gebelik boyunca dört kez izlem için (ilk gelişten sonra üç kez) çağrılacaksınız. Boyunuz, kilonuz, Kan Laboratuvar değerleri, bebek kalp sesleri rutin takip edilecek, iki kez Gebe-Tetanoz aşısı yapılacaktır.

    Ayrıca Gebelik , Doğum ve Bebeğinizle ilgili aklınıza takılan her soruyu aile hekiminize ve aile sağlığı elemanınıza sorabilirsiniz.

    Devamı.. »
  • Tarama testleri yenidoğan

    Koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli parçasını taramalar oluşturur. Tarama testlerinin en yaygın bir şekilde uygulandığı dönem yenidoğan dönemidir Metabolik hastalığın bulgu vermeden ve geriye dönüşümsüz zararlar oluşturmadan teşhisini koymak temel amaçtır. Taramada kullanılan testler ile tanı amaçlı testler arasındaki farklılık vardır. Tarama testi sağlıkla ilgili bir sorun olabileceği konusunda uyarır. Tek başına kesin olarak hastalığın olduğunu söyleyemez. Şüphe edilen durumlarda kesin tanı koydurucu testler yapılmalıdır. Günümüzde tarama programına alınması gerekli iki hastalık vardır:

     

    Birincisi Fenilketonüri hastalığıdır. Yenidoğan bebeklerde görülen fenilketonüri hastalığı tedavi edilebilir zeka geriliklerinin en önemli nedeni olup erken konulan teşhiş ile önlenebilmektedir. Fenilketonüri, yenidoğan bebeklerin karaciğerindeki fenilalanin hidroksilaz enzim eksikliği sonucu ortaya çıkan doğumsal metabolik bir hastalıktır. Doğumda normal olan bebekte beslenmeyi takiben metabolize olamayan ve biriken fenilalanin ve artıkları giderek beyin dokusuna toksik etki gösterir. Zeka geriliği beş ve altıncı aylarından sonra belirgin hale gelir. Tedavisi fenilalaninden kısıtlı diyettir. Tedavi iyi ve yeterli sürede uygulandığı zaman çocuk beklenen zeka potansiyeline ulaşır. Bunu başarabilmek için erken tanı önemlidir.
    İkincisi Tiroid bezinin yokluğu veya az çalışması sonucunda oluşan doğumsal hipotiroididir. Önlenebilir zeka geriliğinin önemli nedenlerinden bir diğeridir. Erken tanı ile hormon tedavisi verilerek zeka geriliği önlenebilir. 
     
    Sağlıklı zamanında doğmuş bebeklerde kan örneği ilk 7 gün içinde olmalıdır. Eğer ilk örnek ilk 24 saat içinde alındı ise, bebek 1-2 haftalık olunca yeni bir örnek alınarak metabolit birikimi ile giden metabolik hastalıklar için yeniden test edilmelidir.

    Metabolik tarama amaçlı kan örneği alınması için en ideal zaman bebeğin proteinli besinler almaya başlamasından 24 saat sonrası, ilk 72 saatlik süredir. Metabolik tarama amaçlı kan örneği özel filte kağıtlarına alınır. Bu kağıtların üzerine hasta ile ilgili tüm bilgiler, adres ve telefon eksiksiz olarak yazılır. Sonuçlar iki veya üç hafta içinde belli olur. Kan örneği yetersiz ise veya şüpheli ise yeni örnek istenir.


    Diğer Tarama Testleri
    İşitme taraması ve görme her yenidoğan bebeğe uygulanması gereken bir taramadır. Bebeğin gözlerinin ışık veya objeye fikse olup takip etmesi ile görme taraması yapılır. Prematür doğum öyküsü, ailede çocukluk çağı görme problemlerinin olması bebeğin ayrıntılı tetkiklerle taranmasını gerektirir.
     
    Ayrıca yenidoğan döneminde gelişimsel kalça displazisi, konjenital kalp hastalıkları, hiposfadias, inmemiş testis, yarık damak, dudak gibi hastalıklar da fizik muayene ile taranabilir.
    Doğuştan kalça çıkığında ise son zamanlarda ultrasonografi kullanılmaktadır ve 4-6 aya kadar kalça anormalliklerini tanımlamada duyarlıdır.Doğuştan kalça çıkığı için yenidoğanlar taburcu olmadan önce muayene edilip birinci ayda kalça USG ile taranmalıdır. 
    Aile Sağlığı Merkezinde İzlem Bebek anne sütü almaya başladıktan sonra en geç bir hafta içinde nüfus kaydı yaptırılarak aile hekimine getirilmelidir. Aile hekimliğinde topuk kanı alınır ve tarama testlerini sorgular. Yapılmayanlar varsa yapılması gerekenleri anlatır. Ayrıca aylık olarak rutin kontrollere çağırmak için randevu planlaması yapılır. Aşılar ve izlemler bir yaşına kadar çok önemlidir.
    Devamı.. »
  • Hekimhan Devlet Hastanesi’nin Açılışı Yapıldı

    Bazı açılışlara katılmak üzere Malatya’ya gelen sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ve beraberindeki heyet, öncelikle Malatya Valisi Süleyman Kamçı’yı makamında ziyaret etti.

    Müsteşar Gümüş, Hekimhan Devlet Hastanesi, Fırat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açılışına katılarak devlet hastanesinde bazı incelemelerde bulundu.

    Malatya’ya 300 yataklı Kadın Doğum Çocuk Hastanesi, 150 yataklı Fizik Tedavi Hastanesi yapılacağını hatırlatan Müsteşar Prof. Dr. Eyüp Gümüş, özellikle nüfus başına düşen yatak oranları, sağlık hizmetleri ve sağlığın gelişmesi noktasında Malatya’nın sorunlarını yerinde değerlendireceklerini kaydetti. Gümüş, “Malatya’da yeni devlet hastanemizin genişleme noktalarını değerlendireceğiz. Malatya’mıza 300 yataklı Kadın Doğum Çocuk Hastanesi ilave olacak, 150 yataklı Fizik Tedavi Hastanesi yapılacak. Fizik Tedavi Hastanemizi, Askeri Hastanesi alanına yapacağız. Oradaki 200 dönüm araziyi Genel Kurmay Başkanlığımızdan, Milli Savunma Bakanlığımızdan tahsisiyle ilgili son çalışmaları yapıyoruz. Yine devlet hastanemizin yanında Kadın Doğum Çocuk Hastanemizi tamamlıyoruz. Şu anda onun projeleri tamamlama noktasında ve inşallah oranın bu yıl ihalesi yapılıp yapımına başlayacağız” dedi

    Doğanşehir ve Arapgir Devlet hastanelerinin yapımının devam ettiğini belirten Gümüş, “Akçadağ Devlet Hastanemizi, Doğanşehir Devlet Hastanesiyle beraber bu yıl içerisinde açacağız. Malatya yeni Devlet Hastanemize anjiyo ünitesi kuruldu. İlk anjiyo zannedersem bu hafta içerisinde yapıldı. Yine bir kanser cihazımızın da Malatya’ya kazandırılması, kanser merkezi noktasında gayretimiz olacak. Önemli olan Malatya’da bütün sağlık hizmetlerinin görülür hale gelmesi ve buradan başka bir ile bir sevkin olmaması ve Malatya’nın kendine yeten bir il olması noktasında Malatya inşallah iyi bir noktaya gelmiş olacak” ifadelerini kullandı.

    Devamı.. »
  • Şehit Kamil Ağız ve Diş Semt Polikliniği’nin Açılışı Yapıldı

    Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Mersin ve Adana Şehir Hastanelerinde gerekli incelemelerde bulunup Gaziantep’e geçti. Şehit Kamil Ağız ve Diş Semt Polikliniğinin açılış ve İl Sağlık Müdürlüğü bünyesine alınan 20 ambulansın teslim törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Müezzinoğlu, aile diş hekimi uygulamasının müjdesinin vererek, sözlerini şöyle devam etti:

    “Sağlıkta 170 adet ağız dış sağlığı merkezi yaptıklarını, aile hekimliğinden sonra artık aile diş hekimliği hizmeti de vereceklerini ifade etti. Gaziantep'teki temeli atılıp yarım bırakılan şehir hastanesinin yeni yerinin belirlendiğini ve Ramazan ayından sonra inşaat işlemlerinin başlayacağını kaydeden Müezzinoğlu, şunları söyledi: "Bütün şehir hastaneleri ile ilgili bizi 3 yıl beklettiler. Yürütmeyi durdurma kararları aldırdılar. Meclis'te bütün muhalefetlere rağmen kanun çıkarttık. 1250 yataklı Mersin Şehir Hastanesi 19 Mayıs 2016 tarihinde hizmete girecek. Adana'da 1555 yataklı Şehir Hastanesi'nin de su basmanı çıktı. 19 Mayıs 2017 tarihinde açacağız. Gaziantep'te geçtiğimiz Ramazan ayında TRT'den aldığımız yerde yüklenici firma hafriyata başlamıştı. Ama şehrin ileri gelenleri hastaneyi ulaşımı iyi olan bir yere yapılması yönünde istekte bulundular. Karataş bölgesine yapacağız. 30 Ağustos 2017'de Gaziantep Şehir Hastanesi'nin açılışını yapacağız."

    “Dr. Ersin Arslan'ın şehit edilmesi Antep'in edebine yakışmadı”

    Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına vurgu yapan Müezzinoğlu, "Ne olur sağlık çalışanlarımıza sahip çıkalım. Onlara şiddete hep birlikte karşı çıkalım. Gaziantep'te bu anlamda biraz yüreğimiz yanık. Dr. Ersin Arslan kardeşimizin, dedesini tedavi etmiş bir hekimin burada şehit edilmesi ne Antep'in edebine, ne değerlerine, ne insani duruşuna yakışmayan bir tablo." diye konuştu.

    Açılış konuşmalarının ardından Şehit Kamil Ağız ve Diş Semt Polikliniği'nin açılışı gerçekleştirildi.

    Devamı.. »
RSS
sahibinden satılık arsa Ankara Bilkent Şehir Hastanesi ankara şehir hastanesi randevu bursa şehir hastanesi doktorları adana şehir hastanesi randevu alma elazığ fethi sekin şehir hastanesi manisa şehir hastanesi